Sestavine:
- 250 g skute
- 100 g poljubne brezglutenske moke (sama sem uporabila mešanico ajde, prosa, riža in koruze, šlo bi pa s katerokoli moko, riževa je najbolj nevtralna, lahko uporabiš tudi Schärove mešanice)
- 1 jedilna žlica luščin indijskega trpotca*
- 1 jajce
- ščep soli
- 50 g zamrznjenih malin
- žlica sladkorja
- žlica jedilnega škroba
- brezglutenske drobtine (pb. 2 žlici)
- maslo (pb. žlica)
- sladkor s cimetom (po okusu, jaz ga nasuješ v skledico in dodam toliko cimeta, da je premešana mešanica bolj temno- kot svetlorjava, lahko daš pa cimeta tudi manj :))
Postopek:
- V velik lonec daš vreti vodo.
- Skuto, moko, jajce, sol in indijski trpotec zgneteš v testo.
- Testo razdeliš na 8 enakih delov.
- Maline, žlico sladkorja in žlico škroba zmešaš skupaj.
- Krožnik obložiš s prozorno folijo za živila.
- Vzameš enega od 8 delov testa (pri meni so tehtali pb. 50 g), ga oblikuješ v kroglico, kroglico sploščiš v za dlan velik krog, v sredino nadevaš žličko malinovega nadeva in kroglico zapreš spet v krog. Ponoviš osemkrat in odlagaš na krožnik s folijo.
- Ko voda zavre, zmanjšaš ogenj, noter spustiš vseh osem cmokov in naj se počasi kuhajo 20 minut. Potem lahko cmoke tudi obrneš in pustiš v vodi še kakšno minutko.
- Če je ostalo kaj malinove file, jo prestaviš v posodico in daš kuhat na nizko temperaturo, toliko, da zavre, potem filo odstaviš.
- Ko so cmoki kuhani, v kozici segreješ maslo, dodaš brezglutenske drobtine (jaz sem imela orgranove crispy), drobtine porjaviš.
- Postrežeš: cmok, na katerega naložiš malo maslenih drobtin, posipaš s cimetovim sladkorjem, zraven pa dodaš še žličko zunaj kuhane malinove file.
- Uživaš. 😀
*Indijski trpotec kupujem v DM-u, ampak nisem našla linka do njega. 🙂 Taka posodica z modrim pokrovom je, v njej pa zmlete luščine trpotca.